2009. november 12., csütörtök

Mézes Puszedli

Szerintem kevés olyan ember van, aki ne kábulna el egy-egy forró, karácsonyi illatú süteménytől.. Mi is így vagyunk ezzel és mivel ez lesz az első olyan karácsony, amikor a saját lakás adta örömben úszva ünnepelhetünk kettesben, úgy gondolom muszáj leszek megadni a módját, hogy emlékezetes maradhasson számunkra. Szerencsére ez a puszedli már az..


Hozzávalók (kb. 80 kisebb darabhoz)
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 13 dkg méz
  • 2,5 dkg margarin 
  • 1,25 dl tej
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg 
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 2 tojás sárgája
A mázhoz
  • 2 tojásfehérje
  • sok-sok porcukor (kb. 350g) 
A mézet a margarinnal együtt felolvasztottam, hozzáadtam a tojássárgákat majd a porcukorhoz kevertem az egészet. A tejet csak apránként adtam hozzá, majd belekerült a faháj, a szegfűszeg és a szódabikarbóna is. Jól összekavartam az egészet, majd hozzáadtam a lisztet. Miután homogénné gyúrtam a masszát egy napra lezárt dobozban a hűtőbe tettem. Másnak lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam és sütőpapíros tepsin 160-170 fokon pár perc alatt megsütöttem őket. (Fontos, hogy ne süssük túlságosan barnára, akkor ugyanis keserűvé válhat az egész!)

Miután kihűltek, belemárottam őket a mázba majd  megszórtam durvára vágott kesudió és mazsola egyvelegével. Ez csak akkor működik, ha a mázunk még kellően lágy. Egy éjszakát még a tepsin száradtak, másnap pedig mentek a süteményes dobozokba. Az egészben az a jó, hogy akár hetekig is eláll.

14 megjegyzés:

Belly írta...

Nagyon szép.

Méhn Niki írta...

Ájjjájjájj, nem lesz így jó, drága puszedli... :) Mi lesz így velem karácsonyig??
szép fotó!! ;)

chriesi írta...

Ez iszonyatosan jól néz ki!

Csibe írta...

Puszedli, ez valami csodaszépséges. Ráadásul nagyon jókor jött a recept, még nem próbálkoztam puszedli készítésével, de tervezem.

Raindrop írta...

Látom pont jókor jöttem. :D
Megint varázsoltál...
Amennyire nem szerettem kiskoromban a puszedlit, egy csokis változatnak köszönhetően totál oda lettem érte. Aztán a sima mézes is nagyon bekerült a szívembe, így idén biztosan megpróbálkozom vele. Nem lesz ilyen szép, mint a tiéd, de nagyon igyekezni fogok. Örülök ennek a receptnek! :)

Puszedli írta...

Belly, nagyon köszönöm!

Niki! Te karácsonyig még annyi finomságot fogsz készíteni, hogy nem tudlak sajnálni.. :P

Chriesi, lehet egoistának tűnik, de szerintem még finom is lett.. :))

Csibe, próbáld ki, nekünk nagyon bejött. Ami még jó benne az eltarthatóságán kívül az az, hogy az egy napos pihenőt leszámítva viszonylag hamar elkészül. Ez pedig sokszor fontos! :)

Rain, ezeknek a puffancsoknak tényleg nem lehet ellenállni. Most is alig bírok magammal, hogy ne menjek ki a sütis dobozhoz. :) Ha kipróbáltad mindenképp írj!

Flat Cat írta...

Ez a kép gyönyörű!
Nekem sincsen bejáratott mézes receptem, szóval ezt most elmentettem! :)

Limara írta...

Gyönyörű! :))

Méhn Niki írta...

:DD
Épp mézeskalácsot akartam csinálni amikor rájöttem... kevés a mézem... :( Tessék csak sajnálni!! :D

De ezt a puszedli receptet is meg kell csinálnom... ajjajj, gondban vagyok, 10 féle süti csak nem lehet!! ;))

Puszedli írta...

Akkor már ketten vagyunk így.. ;) Én sem tudok dönteni, annyi recept kavarog a fejemben.

Judit írta...

Szia!De jó, hogy bejelentkeztél nálam, így sikerült ide találnom. Hűha, itt minden nagyon guszta. Puszedlirajongó vagyok. Nem vagyok egy konyhaművész, a 2 évesem viszont az. Az ő kedvéért muszáj lesz innen sütnöm valami finomat.
Üdv. Judit:)

Puszedli írta...

Én is azt mondom: de jó! Remélem ízleni fog! :)

Ildikó írta...

Már kétszer megsütöttem, elképesztően gyorsan fogy. Második nekifutásra kicsit csökkentettem a szódabikarbónát, mert az elsőnél érződött valami a kész puszedliken, illetve kicsit kevesebb cukrot tettem hozzá (és véletlenül több mézet), a következő adagnál megpróbálom sűrű lekvárral tölteni. Ezer éve kerestem olyan puha, szivacsos puszedlit, mint a bolti, és ez olyan - persze finomabb. :) Már csak azt a foltos mázat kell kikísérleteznem.

Puszedli írta...

Ildikó, ennek igazán örülök! :) Ha sikerül a foltos máz vagy a lekváros - írj megint! Van még mit tanulnom.. :)