2009. október 20., kedd

Tudatos vásárlás


Raindroptól kaptam a körkérdést a tudatos vásárlással kapcsolatban. Bizonyára sok mindenen lehetne is, meg kellene is változtatnom, de így vásárolok én.

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi mód
on csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Általában előre eltervezem mi kerül az asztalra, de mivel borzasztó a memóriám, kénytelen vagyok listát készíteni mindenről. Ha valami akciós áron van, akkor azt bűntudat nélkül teszem a kosárba - persze bizonyos korlátokon belül maradva.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Bár nem szoktam naponta vásárolni - zöldséget, gyümölcsöt és mézet mindig a helyi piacon veszek. Megvannak a megszokott árusaim, akiktől mindig azt kapom, amit várok. Többségük idős nénikből áll, nekik szívesebben adom..

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Tavaly kaptam egy csodaszép fonott kosarat, de mivel rettentő nehéz, azt csak akkor használom, ha nem nekem kell cipelnem. Na igen.. Műanyag szatyrokat már évek óta nem veszek, mindig van nálam egy vászon- vagy egy textil táska.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Ha esik, ha fúj, ha szétsüt: én akkor is biciklivel közlekedek. Ennek csak a jegesedés szabhat határt, olyankor kocsi híján marad a DKV.. Mivel két térdműtétem volt eddig, nagyon ügyelnem kell arra, hogy egy hirtelen mozdulattól vagy a túlzott terheléstől ne ugorjon ki a kalácsom. Ezért nagyon keveset sétálok, még a tőlünk csak pár utcányira fekvő Intersparba is kétkerekűvel megyek. Arról nem is beszélve, hogy azt a több kilónyi élelmiszert amit megveszek, így könnyebben haza tudom szállítani, mert a teher klasszul eloszlik a kosaraimban.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Azt hiszem a helyi piacos nénik kertjei elég közeliek..

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Egyetlen "káros" szenvedélyem van e téren: az pedig az ásványvíz. Erről az egyről nem vagyok hajlandó lemondani! Bár drága termékek ritkán szoktak a kosaramban landolni, ha mégis előfordul, akkor sem a csomagolás végett - a minőség nekem sokkal többet ér.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.


A tartósítószerek, színezékek és sok más beazonosíthatatlan összetevő mára már a legtöbb élelmiszerben megtalálható. Ezeket azonban - a mai fogyasztói kultúrában - sajnos én sem tudom kikerülni, mivel a biot nem tudnám hosszabb távon kifizetni. Ez tényleg elkeserítő!

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Az idény termények értelemszerűen olcsóbbak és frissek is, egyértelműen őket preferálom. Persze ott vannak még azok a fránya egzotikus gyümölcsök, nekik igazán nem tudok ellenállni..

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

A papír törlőkendő mindennapos használatban van - ez egyértelműen totális pazarlás, mégis hozzá vagyok szokva. Felesleges elektromos konyhai műszer viszont nincs a konyhában - nem is férne..

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

A szavatossági időn kívül nem sok mindent szoktam elolvasni a címkéken. Bár nem vagyok teljesen analfabéta e téren, mégis felmerül bennem a kérdés: tényleg van olyan mezei "háziasszony", aki egyből megérti mit is jelentenek az összetételben felsorakoztatott adalékok?! De most komolyan..

Amennyiben van kedve Juditnak és Chriesinek, szívesen olvasnám mi is a helyzet külföldön.

Kép: innen.

1 megjegyzés:

Jade írta...

Koszonom szepen!
Igyekszem hamar valaszolni!