2009. október 10., szombat

Otelló lekvár

Már régen pedzegettem a gondolatot, hogy szőlőlekvárt vagy -dzsemet kellene készítenem, de mindig elvetődött valamiért az ötlet. Aztán megláttam ezt..

Hozzávalók
  • 2 kg szőlő
  • 18 dkg cukor
  • 2 fahéjrúd és pár szem szegfűszeg
  • zselírozó
A szőlőfürtökről a szemeket leszedtem, majd alaposan megmostam őket. Egy nagyobb lábasba borítottam és elkezdtem melegíteni. Nem tettem alá én sem semmit, hiszen hamar levet eresztett és a héjak is maguktól leváltak -ahogyan az írva vagyon.. Kb. 20 percig főztem a fahéjrudakkal és a szegfűszeggel együtt, amiket egy teafű áztatóba tettem bele. Aztán jöhetett a paszírozás. Ezt gép hiányában nekem is egy szűrővel kellett csinálnom.. (egy órát vett igénybe, ha nem többet) Végül nem maradt más: újra feltettem forrni egy nagyon kevés zselírozóval és cukorral.


Akkora élmény volt elkészíteni - látni és érezni a szőlő átalakulását, hogy mindenképpen belevágok mégegyszer az idén.

12 megjegyzés:

Raindrop írta...

De ügyes vagy, azta! :D
Nagyon tetszik a kész üveg, ajándéknak is tökéletes!

Puszedli írta...

Igen, én is annak szánom - ezért kell még egyszer nekiesnem. :))

Méhn Niki írta...

El kell mondanom, hogy lekvárbuzi vagyok... :) Ez a lekvár maga a mennyország! :D Azt hiszem ki fogom próbálni, bár eddig lemaradtam az idén mindenről... :(

Puszedli írta...

Hát, akkor majd talán jövőre.. A recept megvár! ;)

erős ildikó írta...

De pazar képek! És a lényeg: a lekvár is csodafinom lehet!

chriesi írta...

Én is készültem szőlőlekvárt csinálni, de megszámoltam...majdnem 70 üveg lekvár van a spájzban, remélem ellen tudok állni a kísértésnek. :D

Puszedli írta...

Oh, 70 üvegről álmodni se mernék.. örülök, ha félre tudok tenni úgy tíz üveggel, hogy ne fogyjon el 3 hét alatt. :))

Ági írta...

Szia, most látom, hogy tényleg kipróbáltad. És milyen lett a fahéjjal meg a szegfűszeggel? Illett bele? Mert gondolkodom én is még egy utolsó meneten, még mindig lehet kapni a piacon. És már csak 2 üvegem maradt belőle.

Puszedli írta...

Bár nincs összehasonlítási alapom, nekünk ízlett így fűszerezve is. Én sajnos már nem látok az itteni piacokon otellót és az ajándéknak szánt üvegeken kívül sem maradt, szóval rövid élvezet volt, de finom.
Ha mégis rászánod magad, írd meg hogy tetszett!

Unknown írta...

Szia én éppen most ugrottam neki a főzésnek Kiváncsi vagyok nagyon milyen lessz

WildChris írta...

Idén készítettem először othello szőlődzsemet. Én kevertem bele levendulát és szerintem remekül passzol hozzá 😊

Névtelen írta...

Én már régóta készítem, az unokám imádja, az idén kipróbáltam fehér szőlőböl de az nem jött be, nálunk van lugas otelló, meg nem jut eszembe a neve, apró szemű fekete, vegyesen is csináltam már és finom volt