2011. június 22., szerda

Falafel

A falafel valami csodálatos dolog.. nem lehet nem imádni és rajongani érte. Tegnap is ez a "láz" kapott el, így a munkából hazafelé beugrottam a keleti élelmiszereshez fűszerekért, aztán már nem volt megállás. Persze hazudnék, ha azt mondanám nem izgultam - tudniillik hajlamos vagyok a ló túloldalára átesni, már ami a fűszereket illeti.. Most viszont megvolt a balansz, a tökéletes harmónia és a jól "eltalált" recept.


Hozzávalók

  • 25 dkg csicseriborsó 
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 kávésk. koriander
  • 1 kávésk. római kömény
  • fél kk. sütőpor
  • só, bors
  • olaj (sütéshez)

A már beáztatott csicseriborsót leöblítettem, majd robotgéppel krémesre zúztam. Ezután hozzáadtam a petrezselymet, a vörös-, és a fokhagymát, majd pár másodpercre újra bekapcsoltam a "zúzógépet". Mivel az így kapott massza nekem meglehetősen vizes volt, így kézzel a nagyját kinyomkodtam, így adtam hozzá a tojást, a fűszereket és a sütőport. Végül kisebb korongokat formáztam belőle, amiket aztán olajban sütöttem ki.

! A csicseriborsó masszát sütés előtt érdemes legalább fél órára a hűtőbe tenni, így ugyanis könnyebb formázni és kevésbé esik szét.

7 megjegyzés:

Cecily írta...

Szia!
Körülbelül mennyi ideig kell sütni olajban?köszi

Bianka írta...

Nagyon finom, imádom, bár én teszek bele egy kis szezámkrémet is

Puszedli írta...

Cecilie, én közepes lángon sütöttem őket oldalanként pár percig (2-3 perc). De ez függ az olaj forróságától is - így az első adagok értelemszerűen tovább is sülhetnek.

Még valami: a szövegből kimaradt, de ha száraz csicseriborsót használsz konzerv helyett, akkor előző este tedd bő vízzel teli edénybe. Ettől megduzzadnak a szemek. Meg is kóstolhatod másnap, ha még egy kicsit kemény, akkor nehezebben fogja vinni az aprító. Így ha nincs elég időd, tedd fel főni.

Remélem tudtam segíteni!

Puszedli írta...

Bianka, én tahinit csak mellé szoktam enni. Ebből is látszik: ahány ház.. :)

Raindrop írta...

Szeretem, és nagyon hasonlóan készítem ahogy te. :)
Viszont szezámkrémet még sosem ettem hozzá, ki fogom próbálni.
Pitában zöldségekkel a legfinomabb nekem. :)
Gyönyörű a fotó!

Cecily írta...

Köszönöm!Ezt biztos megpróbálom, ehhez elég a gyenge főzőtudományom.:D

Puszedli írta...

Erika, nekem is a pitás verzió a kedvencem. :)

Cecilie, sok sikert hozzá! :)