2010. szeptember 18., szombat

Tejfölös gombapörkölt nokedlivel

Valamilyen rejtélyes módon, azon emberek táborához tartozom, akik nem rajonganak a nyárért. Minden évben egyfajta megváltást érzek, amikor előveszem a szekrény aljáról a sálakat, a kötött zoknikat, a pulóvereket... De a legjobb tényleg az, amikor este, fáradtan befészkelem magam a nappaliba egy nagy bögre, forró teával és takaróval. Szóval most igazán nem panaszkodom! Igaz, ami igaz, az esőt én sem preferálom, de ez az időszak ezzel jár..meg persze a "torokmelegítő" ételekkel.

Tegnap valami "otthon ízűre" vágytam, így amikor megláttam Mammánál a somogyi galuskát, valamiért ez ugrott be asszociációként.


Hozzávalók (2-3 személyre)

A gombapörkölthöz
  • 2-3 ek. mogyoróolaj
  • 4 közepes méretű vöröshagyma
  • 500 g csiperkegomba
  • egy kisebb méretű paradicsom fele
  • 2 dl víz
  • só, bors
  • 2-3 tk. pirospaprika
  • ízlés szerint egy kevés petrezselyem
  • 350-400 g tejföl
  • kb. 50 g angol szalonna (ez nálunk csak a díszítéskor dukált, szóval akár el is hagyható)
    A nokedlihez (Mamma nyomán)
    • 200 g finomliszt
    • 3 tojás
    • egy kevés tej
    • egy kk. só
    • negyed kk. őrölt szerecsendió

      Egy kevés olajon üvegesre pároltam az apróra vágott hagymát, majd hozzáadtam a megtisztított és felszeletelt gombát. Sóztam, borsoztam és amikor már levet eresztett, a pirospaprikát is rászórtam. Ezután  beletettem "ízfokozóként" a félbevágott paradicsomot és a felaprított petrezselymet is, majd 2 dl-nyi vízzel felöntöttem az egészet. Amikor a víz teljesen elfőtt alóla,  hozzákevertem a tejfölt és még pár percig forraltam, hogy az ízek kellően összebarátkozhassanak. Ezután a galuska hozzávalóiből ragacsos tésztát kevertem, amit lobogó, sós vízbe szaggattam. Pár perc után alaposan leszűrtem és a gombapörkölthez kevertem a kész nokedliket.

      Tálaláskor a füstös ízű, angol szalonnát ollóval apró csíkokra vágtam és megszórtam vele az ételt. Azért vigyázzunk vele, - meglehetősen sós - ne essünk nagyon túlzásokba a mennyiséget illetően!

      10 megjegyzés:

      chriesi írta...

      De jó ez a gombás kép! Nekem is pont vagy legalábbis nagyon hasonló kosaram van. :) Az étel meg isteni! Ma nálam is valami gombás lesz a vacsora csak még ki kellene találnom.

      Csibe írta...

      Finom étel, csodás fotók! Ismét! :)

      m írta...

      Mi is szeretjük a gombát! Köszi! Ma is bekuckózós napod lehet, sok örömet hozzá:))!

      Puszedli írta...

      chriesi, szeretem az ilyen fonott kosarakat. Szinte mindenféle méretben van itthon. Örülök, hogy tetszik. :)

      Csibe, szerintem is finom. Egyébként már nyoma sincs annak, hogy tegnap ez volt az ebéd. :))

      Igen, ez a nap is kuckós. Igazi őszi idő van! :)

      Bianka írta...

      Imádom, nagyon guszta képek

      Ottis írta...

      Nagyon jók a képek!!

      Puszedli írta...

      Köszönöm szépen!

      Mamma írta...

      Örülök, hogy megihlettelek!:)
      Tényleg, az egész galuskát akár így gombásan is el lehet készíteni:)

      Puszedli írta...

      Én örülök, hogy rád akadtam kedves Mamma! :)

      Raindrop írta...

      Héjkás!
      Mikor lesz már új recept?
      Imádom ezt a nokedlis gombapaprikást szó se róla, de ennék már valami mást is. :)

      Remélem nincs baj!