2009. december 22., kedd

Gyümölcskenyér

Gyümölcskenyeret utoljára egy évvel ezelőtt, pontosan karácsonykor ettünk egy rokonlátogatás alkalmával. Nem sokat túlzok, amikor azt mondom: két szem mazsolából állt a szeletünk..(?) Azt hiszem Gegét sokkolta az akkori adag és az egy centiméterre eső gyümölcsök hiánya, mivel most erősen kihangsúlyozta, hogy "jól megtömve" kéri. Úgy is kapta.



Hozzávalók
  • 16 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 4 tojás
  • 14 dkg porcukor
  • 1 púpos ek. vaníliás porcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • fél vaníliarúd kikapargatott belseje
  • 1 ek. vanília aroma
  • 10 dkg vágott mandula
  • 25 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs vegyesen (nálam ez most: aszalt sárgabarack, mazsola, kandírozott eper, -papaya, -narancshéj és -limehéj)
A porcukrot a puha margarinnal alaposan eldolgoztam, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat is. A kandírozott és aszalt gyümölcsöket apróra vágtam, majd a kimért lisztből két kanálnyit rájuk szórtam és összeforgattam őket. (Erre azért volt szükség, hogy sütés közben ne gyűlhessenek össze a tészta alján.) Ezután a maradék lisztet elkevertem a sütőporral, a vanília belsejével és az aromával, majd 3 részletben hozzáadtam a tojásos masszához. Beleszórtam a mandulát és az aszalványokat, majd sütőpapírral kibélelt formában, 175 fokon, kicsivel kevesebb, mint másfél órát sütöttem. A végén féltem, hogy megég a külseje - ezért az utolsó fél órában 150 fokra vettem a hőmérsékletet.

5 megjegyzés:

Niki írta...

Mint azt a gasztrotippen írtam az imént...: állati guszta!!!!! :)))

Puszedli írta...

Kicsit talán giccses is.. köszi! :)

szepyke írta...

Áldott, békés Karácsonyt!

Puszedli írta...

Köszönöm Szepy! Boldog karácsonyt Neked is!

Csibe írta...

Szééép lett! Egy szelet lenyúlva!